TEMA: CUM ESTE, A FOST SI VA FI AICI PE PAMANT
SUBTEMA: “ HAI HUI PRIN EUROPA“
GRUPA MARE “ C ‘
GRADINITA CU PP NR. 13 FOCSANI, VRANCEA
ED. POPA CRINA ELENA
PENTRU FISE SI IMAGINI DIN ACTIVITATI, URMARITI-NE SAPTAMANA VIITOARE PE SITE-URILE:
- http://piticiivoinicii.blogspot.com/
- http://elicri1.wordpress.com/ CAT SI PE DIDACTIC SI EDUCATOAREA.RO, UNDE VOM REVENI CU DETALII
PLANIFICARE DETALIATA PE ZILE
LUNI, 29 . 11. 2010
RUTINE : salutul, prezenta, calendarul naturii
INTALNIREA DE DIMINEATA : “ CE ESTE EUROPA? “
RUTINE : micul dejun
ALA : 1. CONSTRUCTII: “ ORASE EUROPENE “
2.ARTA: “STEAGURILE UNIUNII EUROPENE “ ( ale celor mai cunoscute tari din UE
TRANZITII: JOCURI DE MISCARE SI DISTRACTIVE jocul distractiv cu mingea “ TARILE “
ADE
1. CUNOASTEREA MEDIULUI : CONVORBIRE : “ UNIUNEA EUROPEANA“
Convorbirea va urmari ideile :
UNIUNEA EUROPEANĂ – UNITATE ÎN DIVERSITATE
Uniunea Europeană este rezultatul unui proces de cooperare şi integrare care a început în anul 1951, între şase ţări europene (Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Olanda). După cincizeci de ani şi patru valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda şi Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania şi Portugalia; 1995: Austria, Finlanda şi Suedia), Uniunea Europeană are astăzi douăzeci şi şapte de state membre.
Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relaţiile dintre statele membre şi între popoarele acestora, într-o manieră coerentă, având drept suport solidaritatea.
Principalele obiective ale Uniunii Europene sunt :
- să promoveze progresul economic şi social (piaţa unică a fost instituită în 1993, iar moneda unică a fost lansată în 1999);
- să afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internaţională (prin ajutor umanitar pentru ţările nemembre, o politică externă şi de securitate comună, implicare în rezolvarea crizelor internaţionale, poziţii comune în cadrul organizaţiilor internaţionale);
- să instituie cetăţenia europeană (care nu înlocuieşte cetăţenia naţională dar o completează, conferind un număr de drepturi civile şi politice cetăţenilor europeni);
- să dezvolte o zonă de libertate, securitate şi justiţie (legată de funcţionarea pieţei interne şi, în particular, de libera circulaţie a persoanelor);
- să existe şi să se consolideze în baza dreptului comunitar (corpul legislaţiei adoptată de către instituţiile europene împreună cu tratatele fondatoare).
Valorile Uniunii Europene - demnitatea umană; - libertatea; - democraţia; - egalitatea; - statul de drept;
- respectarea drepturilor omului.
Simbolurile Uniunii Europene
Drapelul European
În data de 26 mai 1986, drapelul albastru cu 12 stele a devenit oficial drapelul Comunităţii Europene. Stelele, care reprezintă popoarele Europei, formează un cerc, simbol al uniunii. Dispuse precum orele pe cadranul unui ceas, numărul lor, invariabil 12, simbolizează perfecţiunea şi plenitudinea.
Deviza Europei Unite
Începând cu 4 mai 2000, a fost stabilită ca deviză a Uniunii Europene, deviza: „Unitate în diversitate”.
Imnul European
„Oda bucuriei” - preludiul celei de-a patra părţi a Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven a devenit, oficial, imnul Comunităţii Europene în anul 1985.
Moneda Unică
EURO - de la 1 ianuarie 1999 moneda euro a devenit moneda europeană unică, iar începând cu data de 1 ianuarie 2002, moneda a început să circule în bancnote şi monede.
Sigla monedei este inspirată din litera epsilon a alfabetului grec, leagăn comun al civilizaţiei europene şi de prima litera a cuvântului Europa. Cele două linii paralele simbolizează stabilitatea euro.
Dupa realizarea convorbirii, se va intui harta Europei si se vor identifica tarile cele mai cunoscute din Uniune, care vor fi colorate in culorile specifice steagurilor tarilor lor. ( Marea Britanie, Italia, Franta, Germania, Spania, Grecia, Romania, Bulgaria, Ungaria ) . Se va realiza astfel Harta Europei si steagurile aferente Uniunii Europene .
2. EDUCATIE MUZICALA : PREDARE : “ ODA BUCURIEI “
Versurile sunt urmatoarele:
Slava tie stea curata
Voie buna pe pamant,
Astazi te simtim aproape
Sol din rai cu soare sfant .
Refren:
Vraja ta aduce iara
Pe popor langa popor
Toti pe lume frati noi suntem
Cand apari usoara-n zbor.
Noi vom invata doar aceste doua strofe si vom folosi ca fundal muzical, oda lui Beethoven de pe youtube.
OPTIONAL : DANS MODERN
RUTINE : Igiena, masa de pranz, somnul de dupa-amiaza
MARTI, 30.11.2010
RUTINE : salutul, prezenta, calendarul naturii
INTALNIREA DE DIMINEATA : “ Cine are rude plecate in strainatate ? “
RUTINE : micul dejun
ALA : 1. BIBLIOTECA : “ Atlasul Europei “ ( confectionare )
2. JOC DE MASA : “ Sortam si alegem imagini din Europa “
TRANZITII: AUDITII : “ COMORI DIN MUZICA CLASICA EUROPEANA “
ADE
1. EDUCAREA CIVICA : CONVORBIRE : “ Drepturile copiilor europeni “( in imagini )
- dreptul la familie
- dreptul la educatie
- dreptul la pace
- dreptul de a avea un nume si o nationalitate
- dreptul la ingrijire medicala
- dreptul de a fi protejat de orice forma de violenta
- dreptul de a vorbi liber
- dreptul la odihna si vacanta
- dreptul de a fi ascultat
2. EDUCATIE PLASTICA : “ Manute pentru Europa “ ( pictura cu palma )
OPTIONAL : LIMBA ENGLEZA
RUTINE : Igiena, masa de pranz, somnul de dupa-amiaza
MIERCURI, 1.12.2010 – ZIUA NATIONALA AROMANIEI – ZI LIBERA
JOI, 2.12.2010
RUTINE : salutul, prezenta, calendarul naturii
INTALNIREA DE DIMINEATA : “ SUNTEM ROMANI IN EUROPA“
RUTINE : micul dejun
ALA : 1. ANTRENAMENT GRAFIC :” combinatii de linii vertical si orizontale”
2.STIINTA : “ Recunoaste tara si numeste capitala “
3. ARTA: “ Copiii grupei in proiecte europene de colaborare “ – prezentare pe calculator – internet a proiectelor si partenerilor din proiectele E-TWINNING
4. TRANZITII: JOCURI DE MISCARE SI DISTRACTIVE : “ Hora Unirii “, “ Oda bucuriei “
ADE
1. ACTIVITATE MATEMATICA : Activitate cu material individual: “ Formama multimi cu tot atatea, mai multe, mai putine elemente “
2. EDUCATIA FIZICA : “ Mers in echilibru pe banca de gimnastica” - JOC “ PODURI EUROPENE “
RUTINE : Igiena, masa de pranz, somnul de dupa-amiaza
VINERI, 3.12.2010 – PROIECT INTEGRAT PE O ZI DEDICATA ZILEI DE MOS NICOLAE
RUTINE : salutul, prezenta, calendarul naturii
INTALNIREA DE DIMINEATA : “ ZIUA DE MOS NICOLAE”
RUTINE : micul dejun
ALA : 1. ARTA : “ GHETUTA LUI MOS NICOLAE “
2. JOC DE ROL : “ DE-A MOS NICOLAE“
TRANZITII: JOCURI DE MISCARE SI DISTRACTIVE : joc distractiv “ BABA - OARBA “
ADE
1. EDUCAREA LIMBAJULUI – LECTURA EDUCATOAREI “ LEGENDA LUI MOS NICOLAE “
Legenda lui Mos Nicolae
In noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii asteapta cu nerabdare cadourile delicioase lasate de Mos Nicolae in ghetute si cu siguranta iti aduci si tu aminte de fosnetul ambalajelor de ciocolata sau de mirosul dulce de portocale din dimineata in care te trezeai intrebandu-te daca mosul ti-a adus dulciuri sau doar o nuielusa. Legenda lui Mos Nicolae reprezinta una dintre cele mai populare si mai frumoase sarbatori de iarna, insa el a existat in realitate, fiind cunoscut in lumea crestina ca Sfantul Nicolae.
Sfantul Nicolae s-a nascut candva la inceputul mileniului in sudul Turciei de astazi, intr-o familie de crestini bogati, insa parintii sai au murit intr-o epidemie cand el era inca un copil. Nicolae si-a dedicat de atunci intreaga avutie ajutorarii oamenilor saraci, bolnavi si suferinzi, devenind cunoscut in toata lumea ca un adevarat pansament pentru sufletele celor in nevoie si ca un protector al copiilor. In perioada Imperiului Roman, crestinii erau persecutati, asa ca Sfantul Nicolae a fost intemnitat din cauza credintei lui, murind pe 6 decembrie 343. Ziua mortii lui a devenit ziua Sfantului Nicolae, moment in care sunt sarbatorite atat faptele lui de sfant, cat si povestile ce au dus la nasterea legendei lui Mos Nicolae.
Una dintre aceste povesti este despre un om sarac care avea trei fiice. In acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in casatorie, avea nevoie de o zestre considerabila daruita de tatal sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atat cresteau sansele ca fata sa-si gaseasca un sot mai bun. Fiicele acestui nevoias, neavand nicio zestre, erau astfel sortite sa fie vandute ca sclave. In mod misterios, omul a gasit in casa trei pungi cu galbeni, ce contineau cate o zestre considerabila pentru fiecare fata astfel incat sa-si poata gasi un sot cumsecade. Se spune ca saculetii cu galbeni au aparut de nicaieri in sosetele si cizmulitele lasate in fata focului la uscat.
De atunci, s-a pastrat obiceiul de a atarna ciorapei sau de a lasa o pereche de ghetute in fata usii, in asteptarea cadoului de la Mos Nicolae. Intr-o alta varianta a povestii, galbenii din saculet sunt inlocuiti cu trei bile de aur, de aici mostenindu-se traditia de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae.
O alta poveste traditionala de Mos Nicolae relateaza intamplarile a trei studenti ce calatoresc catre Atena, unde se afla universitatea. Intr-o noapte, poposesc la hanul unui om foarte rau, care ii jefuieste si apoi ii omoara, ascunzand apoi ramasitele lor trupesti. Se spune ca Sf. Nicolae calatorea pe acelasi drum si intr-o noapte a hotarat sa traga la acelasi han. In acea noapte, Sf. Nicolae a avut un vis in care ii apareau faptele oribile ale hangiului si, la trezire, l-a fortat pe acesta sa-si recunoasca crimele. Dupa ce s-a rugat vreme indelungata, Sf. Nicolae a reusit sa-i readuca la viata pe cei trei studenti.
In Franta, aceasta legenda este spusa in alta varianta, in loc de student vorbindu-se de trei copii ce se jucau si au fost rapiti de un macelar fara suflet, fiind readusi in sanul familiilor lor tot de Sf. Nicolae. Asadar, Sf. Nicolae este considerat a fi patronul si protectorul copiilor, fiind celebrat in timpul acestei sarbatori de iarna.
Exista multe alte povesti in care Sf. Nicolae este infatisat si ca protector al marinarilor, intrucat a salvat prin puterea rugaciunii corabia pe care se afla in timpul unui pelerinaj catre Ierusalim. De asemenea, se spune ca el a salvat multe popoare de la foamete, salvand vietile celor acuzati pe nedrept si multe altele. El a facut multe fapte bune in secret, fara a astepta niciun fel de recompensa din partea celor pe care i-a ajutat. In Romania, Sf. Nicolae este considerat a fi un facator de miracole, iar in alte tari este privit ca fiind protectorul a diferite categorii de oameni, de la copii si studenti pana la marinari, calatori si persoane condamnate pe nedrept.
Mos Nicolae a fost si va ramane una dintre cele mai frumoase sarbatori ale copilariei, legenda lui tragandu-si radacinile, dupa cum ai vazut, in numeroase povesti despre faptele bune ale acestuia. Se spune ca tinerii si copiii sunt protejati in mod special de Sf. Nicolae, asa ca, pe langa dimensiunea spirituala a acestei sarbatori de iarna, poti retrai anumite senzatii placute din copilarie, oferindu-ti tie insati sau cuiva drag un mic cadou, precum portocalele sau dulciurile preferate.
2. EDUCATIE MUZICALA PREDARE CANTEC: “ SFINTE NICOLAE “
RUTINE : Igiena, masa de pranz, somnul de dupa-amiaza